Dostarczając swojemu organizmowi pożywienia warto zwrócić uwagę na kolory poszczególnych produktów, i to nie tylko z powodów estetycznych. Otóż barwa zarówno warzyw, owoców, przypraw, ziół może być niezwykle cenną wskazówką określającą, co te produkty zawierają i na jakie problemy zdrowotne mogą mieć dobroczynny wpływ.
Żółte
I tak na przykład żółte produkty roślinne sprzyjają zdrowiu oczu i kondycji skóry, a to między innymi za sprawą karotenu. Karoten jest prowitaminą witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ponadto witamina ta jest niezwykle ważna dla zdrowia skóry, włosów, zębów i paznokci. Korzystnie wpływając na cerę, włosy oraz zęby przyczynia się nie tylko do zdrowia, ale i pozytywnych efektów dbałości o urodę. Do produktów zawierających karoten należą: żółta papryka, marchew, kukurydza, brzoskwinia, ananas, dynia, melon oraz morele. Są one bogate również w inne cenne witaminy i pierwiastki. Na przykład kukurydza zawiera selen, magnez, cynk, potas, żelazo, miedź, jod, fosfor oraz kwasy OMEGA-3. Z kolei żółta papryka zawiera sporo luteiny, chroniącej siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników. Ananas oprócz witaminy A zawiera sporo witamin z grupy B oraz C i PP. Jest też cennym źródłem miedzi, cynku, żelaza oraz potasu i manganu. Przyśpiesza leczenie obrzęków i wspomaga odchudzanie. Marchew, oprócz wspomnianego karotenu, zawiera także luteinę. Morele zawierają przeciwutleniacze, które wykazują działanie antynowotworowe i opóźniają procesy starzenia, ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie, trawienie oraz pracę nerek.
Zielone
Produkty roślinne w kolorze zielonym można polecić w celu oczyszczenia organizmu z toksycznych substancji. Należą do nich: brokuły, kapusta, natka pietruszki, ogórek, zielona papryka, zielony groszek, fasolka szparagowa, seler naciowy. Brokuły znane są również z silnego działania przeciwnowotworowego oraz korzystnego wpływu na wzrok. Natka pietruszki, poza odtruwaniem organizmu, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera mnóstwo witaminy C, także witaminę E oraz magnez, wapń i potas.
Pomarańczowe
Kolor pomarańczowy warzyw i owoców wskazuje na ochronę przeciw rakowi. Produkty te, jak na przykład pomarańcze, mandarynki, marchew, pomarańczowa papryka - są bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Ponadto pomarańcze i mandarynki zawierają sporo witamin z grupy B, potasu oraz błonnika.
Czerwone
Czerwony kolor warzyw wskazuje na wspomaganie pracy serca. W tej grupie można wymienić czerwone winogrona, owoce granatu, pomidory i czerwoną paprykę. Pomidory i papryka są doskonałym źródłem potasu, który oprócz wspomagania pracy serca, udrażnia i rozluźnia naczynia krwionośne, kontroluje skurcze i pracę mięśni, odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz pobudza wydzielanie insuliny.
Fioletowe
Fiolet sprzyja długowieczności. Produkty o tej barwie, to przede wszystkim kabaczki, modra kapusta, ciemne winogrona, jagody i jeżyny. Kabaczki zawierają duże ilości witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Winogrona chronią przed nadciśnieniem tętniczym oraz rakiem. Ponadto korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Są również dobrym źródłem witaminy C i flawonoidów.
Białe
Natomiast kolor biały posiadają warzywa i owoce doskonale wpływające na odporność organizmu. Są to: cebula, czosnek, korzeń selera, korzeń pietruszki, pieczarki oraz kalafior. Cebula i czosnek nie tylko wzmacniają organizm, ale też mają właściwości przeciwdziałające wirusom, grzybom i bakteriom, dlatego nazywane są często "naturalnymi antybiotykami". Z kolei seler zawiera mnóstwo fosforu, także sporo wapnia, potasu i cynku oraz komplet witamin. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, redukuje nadciśnienie i wzmacnia cały organizm. Stosowany jest też w przypadku reumatyzmu, artretyzmu i poprawia pracę serca. Działa także korzystnie na system nerwowy.
Zioła i przyprawy
Odrębną grupę produktów spożywczych stanowią przyprawy, które również, ze względu na kolory i działanie prozdrowotne można podzielić na poszczególne podgrupy.
Przyprawy żółte, do których należą popularne: imbir, cynamon, kardamon i kurkuma - stymulują trawienie, poprawiają krążenie oraz powodują doenergetyzowanie całego organizmu. Kurkumę nazywa się "przyprawą życia", gdyż chroni wątrobę, serce i mózg oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Z kolei czerwone przyprawy, takie jak np. papryka ostra, papryka słodka, chili, pepperoni, curry, świetnie wspomagają odchudzanie, gdyż dzięki zawartej w nich kapsaicynie, likwidują tkankę tłuszczową.
Przyprawy zielone, do których należy m. in. szałwia, tymianek, mięta, koper, oregano i bazylia - doskonale wpływają na trawienie, wspomagając pracę jelit i żołądka.
Soki
Zbawienny wpływ na zdrowie mają również kolorowe soki. W razie depresji można zastosować sok z buraka, szpinaku, jabłka i marchwi.
- W przypadku przeziębienia warto sięgnąć po świeży sok z marchwi, ananasa, imbiru oraz czosnku.
- Aby uśmierzyć ból głowy, warto zastosować sok z jabłka, selera, jarmużu, imbiru i ogórka.
- Na nadciśnienie zalecany jest sok z selera, jabłka, buraka i ogórka z dodatkiem imbiru.
- Na stres dobrze podziałają banany, truskawki oraz gruszka.
- Natomiast na zaparcie polecić można przede wszystkim winogrona, marchew, kapustę oraz jabłko.
Oczywiście produkty, z których przygotowujemy soki, powinny pochodzić najlepiej z upraw ekologicznych i być przygotowane możliwie jak najkrócej przed spożyciem, ze świeżych warzyw i owoców.