Czym są probiotyki? Właściwości, zastosowanie. Probiotyki naturalne

ProbiotykProbiotyki, często nazywane również dobrymi bakteriami mają mnóstwo pozytywnych leczniczych właściwości, co zostało potwierdzone w licznych badaniach. Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych oraz są dostępne jako suplementy diety.

Czym są probiotyki?

Zgodnie z definicją FAO/WHO z 2002 roku probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które po przyjęciu w odpowiednich ilościach wywierają szereg pozytywnych oddziaływań na ludzki organizm. Najczęściej wykorzystywanym probiotykiem jest kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Warto wiedzieć, że aby dany organizm mógł zostać uznany za probiotyk, musi wykazywać się działaniem prozdrowotnym, które jest w odpowiedni sposób udokumentowane.

Na miano probiotyków zasługiwać mogą drobnoustroje które pełnią następujące funkcje:

  • posiadają zdolność do przyczepiania się (adherencji) do komórek nabłonka jelit,
  • wykazują się korzystnym wpływem na zdrowie człowieka (który musi być odpowiednio udokumentowany - najczęściej poprzez przeprowadzenie badań na ludziach z wykorzystaniem randomizacji),
  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu,
  • posiadają łatwość kolonizacji w przewodzie pokarmowym,
  • mają możliwość stabilnej produkcji biomasy na dość dużą skalę,
  • posiadają ustaloną przynależność taksonomiczną przy wykorzystaniu najnowocześniejszych metod genetycznych,
  • zostały wyizolowane z organizmu człowieka,
  • wykazują dużą odporność na działanie niskiego pH soku żołądkowego,
  • mimo obecności żółci probiotyki pozostają żywe,
  • wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do patogennych bakterii przewodu pokarmowego,

Zastosowanie probiotyków

W praktyce probiotyki mają bardzo szerokie zastosowanie. W czasie stosownych badań poznano następujące pozytywne właściwości probiotyków:

  • wspomaganie prawidłowego działania układu odpornościowego,
  • wspomaganie leczenia stanów zapalnych układu pokarmowego,
  • leczenie biegunek,
  • zapobieganie powstawaniu infekcji układu moczowego,
  • wspomaganie prawidłowego przebiegu procesów trawiennych,
  • leczenie kolek,
  • zapobieganie pojawiania się Atopowego Zapalenia Skóry u dzieci,
  • wspomaganie obniżenia poziomu złego cholesterolu.
  • łagodzenie objawów związanych z nietolerancją laktozy,
  • leczenie chorób wątroby,
  • profilaktyka występowania raka jelita grubego,
  • wspomaganie walki z nadwagą,
  • wspomaganie leczenia autyzmu,
  • zapobieganie zapaleniu dziąseł.

Gdzie szukać probiotyków?

Zagłębiając się w tematykę probiotyków warto wiedzieć, że stanowią one jeden z elementów żywności funkcjonalnej, czyli żywności wykazującej się potwierdzonym naukowo pozytywnym wpływem na zdrowie. Za taką żywność można uznać przede wszystkim fermentowane mleka czy jogurty, wzbogacone specjalne o dobroczynne szczepy bakteryjne. W ostatnich latach producenci żywności wysokiej jakości szczepy probiotyczne dodają również do tłuszczów przeznaczonych do smarowania pieczywa, napojów produkowanych na bazie herbaty, soków warzywno-owocowych czy lodów, płatków śniadaniowych i gum do żucia (dotyczy jednak jedynie tych najbardziej rozwiniętych krajów).

Kiedy konieczne staje się sięgnięcie po probiotyki?

Po probiotyki, czy to w formie żywności czy leczniczych preparatów należy sięgać przede wszystkim zawsze wtedy, gdy w organizmie z rożnych przyczyn powstaje deficyt dobroczynnych bakterii. Najczęściej taka sytuacja spowodowana jest przez:

  • niewłaściwe odżywanie (w tym nagłe zmiany nawyków żywieniowych czy krótkotrwałe zmiany pożywienia występujące najczęściej w czasie podróży),
  • długotrwałe przyjmowanie antybiotyków,
  • stres,
  • infekcje pochodzenia bakteryjnego,
  • wiek (starzenie się ogromnie sprzyja ubywaniu dobrych baterii z organizmu).

Najczęściej stosowane szczepy probiotyczne i ich właściwości

Do najczęściej stosowanych szczepów probiotycznych z całą pewnością zaliczyć można:

  • Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 - szczep ten działa zapobiegawczo po radioterapii i po leczeniu antybiotykami, ponadto bardzo skutecznie wspomaga walkę z uporczywymi zaparciami;
  • Lactobacillus rhamnosus GG - szczep ten wspomaga organizm w walce ze skutkami zakażenia rotawirusami, łagodzi objawy choroby Crohna i dziecięcego artretyzmu reumatoidalnego oraz zapobiega nowotworowym zapaleniom pochwy;
  • Lactobacillus acidophilus LC1 - szczep ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za działanie adjuwancyjne w szczepionkach doustnych. Dodatkowo jego obecność w organizmie ogromnie sprzyja ustaleniu równowagi mikroflory jelitowej;
  • Bifidobacterium breve Yakult to szczep wykazujący się właściwościami przeciwwrzodowymi,
  • Lactobacillus reuteri ATC 55730 jest szczepem wpływającym na znaczące obniżenie poziomu kałowych enzymów;
  • Saccharomyces cerevisiae boulardii to szczep zapobiegający powstawaniu tak zwanych biegunek podróżnych;
  • Lactobacillus Johnsonie La1 (NCC533) to szczep działający stymulująco na układ odpornościowy;
  • Lactobacillus casei Shirota jest to szczep mający hamujący wpływ na rozwój powierzchniowego raka pęcherza i jelita grubego, wspomaga leczenie rotawirusowych biegunek oraz chroni przed mutagenami pokarmowymi;
  • Lactobacillus casei DN 114 001 to szczep który poza stymulacją układu odpornościowego pozytywnie wpływa również na zapobieganie oraz leczenie infekcji jelitowych;
  • Bifidobacterium bifidum jest szczepem doskonale pomagającym w przywracaniu właściwej równowagi flory jelitowej.